.

۱۳۹۲ اردیبهشت ۲, دوشنبه

گزارش جلسه مشورتی مدیران مدارس دینی اهل سنت

سومین نشست مدیران و مسئولان مدارس علوم دینی اهل سنّت، صبح روز چهارشنبه (۲۸ فروردین ۱۳۹۲) در حوزه علمیه مخزن العلوم شهرستان خاش برگزار شد.
در این جلسه که ریاست آن را شیخ الحدیث مولانا محمد یوسف حسین پور، دبیر کل شورای هماهنگی مدارس دینی اهل سنت استان و مدیریت محترم حوزه عملیه گُشت سراوان بر عهده داشت و اکثر مدیران مدارس و فعالان دینی اهل سنت استان در آن حضور داشتند، برخی از مسایل حوزه های علمیه اهل سنت مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاریخ جلسات فارغ التحصیلی برخی مدارس توسط اعضای شورا تعیین شد.
جلسه با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید آغاز شد و پس از آن حضرت شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید، ریاست محترم شورای هماهنگی مدارس دینی اهل سنت استان به ایراد سخن پرداخت.

علما باید منافع خود را فدای منافع جامعه کنند
مولانا عبدالحمید در حضور مدیران مدارس دینی با بیان این مطلب که "علما رهبران جامعه محسوب می شوند" خاطرنشان کرد: مردم جامعه به علما دل بسته اند و چنین فکر می کنند که تا وقتی عبادت و نیایش و شب زنده داری علما وجود دارد خداوند هرگز عموم مردم را به عذاب گرفتار نمی کند. لذا علما باید در عبادت پروردگار بکوشند و بخشی از شب را در خواندن نماز تهجد سپری کنند تا این پندار مردم جامعه به یقین و حقیقت تبدیل شود. علما باید در تمام اعمال خویش سیرت و سنت پیامبر اکرم- صلی الله علیه وسلم- را مدنظر قرار داده و از آن اتباع کنند. از آنجایی که مردم، علما را ناجی و هادی خود می دانند و به علما امید بسته اند، نباید علما اجازه دهند که شیاطین جنی و انسی به امت اسلامی هجوم آورده و آنها را نابود کنند.
ایشان در ادامه افزود: علمای جوان در حقیقت جانشین علمای بزرگواری همچون مولانا عبدالعزیز، مولانا قمرالدین، مولانا شهداد و مولانا محمد عمر- رحمهم الله- هستند و باید مانند آنها و حتی بهتر از آنان عمل کنند، زیرا شرایط جامعه نسبت به زمان آنها تفاوت بسیار کرده و فتنه های بسیاری در جامعه ظهور کرده است.
مولانا عبدالحمید اظهار داشت: خداوند متعال در قرآن وظیفه پیامبران را تربیت و اصلاح جامعه معرفی کرده است. علما نیز، که وارثان انبیا محسوب می شوند، باید همانطور که در ذکر، تلاوت، شب بیداری و اخلاق و کردار نیک، پیامبر اکرم را الگوی خود قرار می دهند، وظیفه تزکیه و اصلاح جامعه را نیز بر عهده گرفته و به خوبی انجام دهند. علما باید بیم دهندگان جامعه از عذاب الهی بوده و در این راستا آیه مبارکۀ «يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ يَخَافُونَ لَوْمَةَ لآئِمٍ» در نظر داشته و از ملامت هیچ ملامت کننده ای نهراسند. علما باید از جان و مال خود برای اصلاح جامعه مایه گذاشته و منافع و آسایش خود را فدای منافع و آسایش جامعه کنند.

"تعلیم"، "تبلیغ" و "اشتغال به امور دینی" از مهمترین عوامل دفع بلایای آسمانی است
ایشان در ادامه با اشاره به زلزله اخیر که در استان واقع شد، "تعلیم، تبلیغ و اشتغال به امور دینی" را از اسباب اصلی دفع آفت‏ها و بلاهای آسمانی عنوان کرد و خاطرنشان نمود: ما باید خداوند را با زیباترین کلمات و نام‏هایش ستایش و سپاس بگوییم که این زلزله شدید با کمترین ضرر و خسارت از مناطق ما رفع شد و با وجود اینکه مرکز زلزله در استان ما بود اما- بحمدالله- هیچ تلفات جانی در بر نداشت. این لطف و فضل خداوند متعال و وجود همین حلقه های تعلیم قرآن و تبلیغ دین بود که این عذاب از مناطق ما دفع شد.
مولانا عبدالحمید افزود: اما با این وجود ما نباید احساس امنیت کنیم و از عذاب و عقاب الهی ایمن باشیم، بلکه باید برای اصلاح جامعه تلاش کنیم تا گناه و معصیت از جامعه ریشه کن شود. طبق فرموده پروردگار «فَلَوْلا إِذْ جَاءهُمْ بَأْسُنَا تَضَرَّعُواْ وَلَكِن قَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ» [انعام: 43] پس از چنین وقایع و آفت‏هایی یکی از این دو حالت در مردم پیش می آید؛ یا مردم به تضرع و نیایش خداوند روی می آورند، و یا  اینکه قلب‏های آنها سخت و دچار قساوت قلبی می شوند. علما باید هوشیار باشند و مردم را متوجه کنند که این آفت‏ها را خشم پروردگار بدانند، نه خشم طبیعت. مردم باید بدانند که خداوند همان طور که کفار را عذاب می دهد و به جهنم می برد، مسلمانان مجرم و غافل را نیز در دنیا و آخرت مورد عقاب قرار می دهد. لذا علما باید تلاش کنند تا مسلمانان گناهکار توبه کرده و به خداوند رجوع کنند و از معصیت و گناه دست بکشند و فرایض دین خصوصا نماز را با پایبندی ادا کنند.

علما باید استغنا داشته باشند
مدیریت دارالعلوم زاهدان در بخشی از سخنان خود "استغنای علما و دوری از محبت دنیا" را مورد تاکید قرار داد و گفت: بعضی از افراد که لباس علما را بر تن کرده اند، وقتی نام پول را می شنوند، پروای هیچ چیزی را ندارند. چنین افرادی فاقد دوراندیشی هستند. در حالی که دنیا باید در مقابل ما حقیر و ضعیف باشد و به خاطر مال دنیا، خود را زیر بار منت دیگران قرار ندهیم و یقین داشته باشیم که الله تعالی روزی ما و فرزندانمان را می دهد.

اهل سنت باید در انجام مراسم مذهبی خویش در سطح کشور آزاد باشند
ریاست محترم شورای هماهنگی مدارس دینی اهل سنت استان در ادامه به موضوع "طرح ساماندهی مدارس" و "آزادی مذهبی اهل سنت" اشاره ای کرده و ضمن بیان برخی مشکلاتی که قبول کنندگان طرح مذکور با آن مواجه شده اند، خاطرنشان کرد: با رفاقتی که ما با علمای شیعه داریم، بسیار جای تعجب است که بیاییم و از منافع مذهبی خود دست بکشیم در حالی که آنان حاضر نیستند از منافع خود دست بکشند. دخالت در امور مدارس و مساجد و دیگر امور مذهبی برخلاف قانون اساسی کشور است، زیرا قانون به ما آزادی داده و ما اجازه نمی‌ دهیم که کسی در امور مذهبی ما دخالت کند و همین اعتقاد را نیز در حق برادران شیعه خود داریم که نباید در امور مذهبی آنان دخالت شود. همان طور که تعرض به مال، ناموس و جان سنی را حرام می ‌دانیم،  تعرض به مال، ناموس و جان شیعه را نیز حرام می ‌دانیم. ما باید در انجام مراسم مذهبی خود در سطح ایران آزاد باشیم و نباید نماز ما قاچاقی باشد و برای خواندن نمازهای جمعه، عیدین و پنجگانه بازخواست شویم. آزادی مذهبی جزو حقوق مسلّم ماست و آزادی مذهبی در نزد ما از زندگی ما و فرزندانمان مهمتر است.

علما مردم را به رعایت قانون توصیه کنند
مولانا عبدالحمید در پایان ضمن تشکر از علمای منطقه به خاطر "حفظ وحدت و همدلی در بین یکدیگر" اظهار داشت: بنده از همه شما تشکر می کنم که - الحمدلله- توانسته ایم وحدت و انسجام خودمان را حفظ کنیم. از این به بعد نیز تمام مسایل خود را با مشورت علمای بزرگواری که در منطقه داریم پیگیری خواهیم کرد. علما مردم را به رعایت قانون توصیه کنند و مطالبات اهل سنت کشور نیز در چارچوب قانون اساسی بوده و خواسته ای فراتر از قانون ندارند. متاسفانه بعضی‏‏ها بیان مطالبات اهل سنت را "باج‏خواهی" می دانند، در حالی که ما باج خواهی نداشته و آن را مناسب هم نمی دانیم، بلکه ما خواهان حق قانونی خود و اجرای عدالت هستیم.

پس از سخنان مولانا عبدالحمید، گزارش بازرسی از مدارس شورا توسط مولانا محمّد دهقان قرائت گردید.

نشست مشورتی مدیران مدارس شورای هماهنگی استان، برنامه خود را با دستور کار شورا و بررسی پیشنهادها و انتقادها توسط شیخ الحدیث مولانا حسین پور ادامه داد.
مولانا حسین پور با توجه به پیشنهادهای ارائه شده، مطالب قابل توجهی را یادآوری کرده و راه‌کارهایی را جهت برون ‌رفت از مشکلاتی که بعضی مدارس با آن مواجه بودند، ارائه داد.
مدیریت عین العلوم گشت و دبیر کل شورای هماهنگی مدارس دینی استان در بخش دیگری، پیشنهادهای ارائه شده را به رأی گیری گذاشت.

در این جلسه هم‌چنین مولانا محمّد قاسم قاسمی، ریاست دارالافتاء دارالعلوم زاهدان و استاد حدیث این حوزه، جملاتی پیرامون روش تدریس روخوانی قرآن مجید ایراد نمود.

مولانا عبیدالله افروخته (شیخ الحدیث منبع العلوم کوه ون) نیز طی سخنانی کوتاه به الگوبرداری از آیین‌نامۀ دارالعلوم دیوبند تأکید کرد و گفت: اگر اصول مدارس ما طبق دارالعلوم دیوبند پیش بروند، مشکلات بسیاری از مدارس حل خواهد شد.

مولانا نظرمحمّد دیدگاه، یکی از علمای برجسته اهل سنت در استان طی سخنانی از به کار بردن کلمۀ «وهابی» برای علمای بلوچستان به شدت انتقاد کرد و گفت: ما وهابی نیستیم، ما حنفی هستیم. کسانی که این کلمه را به کار می ‌برند می‌ خواهند ما را کنار بزنند. سلفی ‌ها غیرمقلداند، امامان ما را قبول ندارند، اما مسلمان‌ اند و بدعتی و مشرک نیستند. ما اهل قبله را کافر نمی ‌گوییم. بسیار جای تأسف است که کسانی اسم دیوبند را می ‌گیرند، ولی غیرت دیوبندی را ندارند. دیوبندی‌ها با یهود و انگلیس جنگیدند، شهید دادند و به زندان رفتند.
مصوبات جلسه:
در ادامه جلسه مباحث مختلفی بین علما و شرکت کنندگان محترم مذاکره و مصوبات زیر به تصویب رسید:
1ـ اساس نامه شورای هماهنگی مدارس علوم دینی خواهران قرائت و به تصویب مدیران محترم مدارس دینی رسید و قرار شد دفتر شورای هماهنگی خواهران رسما کار خویش را آغاز نماید؛
2ـ مدارس متقاضی الحاق به شورای هماهنگی:
أـ مدرسه علوم دینی ابوذر غفاری زاهدان.
ب‌- مدرسه علوم دینی دارالقرآن سراوان.
ج‌- مدرسه علوم دینی تعلیم القرآن زابل واجدین شرایط بودند و به عنوان اعضای جدید شورای هماهنگی پذیرفته شدند.
3ـ امتحانات نوبت سوم شورای هماهنگی از روز شنبه 14 رجب مطابق با 4 خرداد ماه آغاز و تا روز دوشنبه 23 رجب مطابق با 13 خرداد ماه ادامه خواهد داشت و تصحیح اوراق امتحانی از روز سه شنبه دوم شعبان المعظم آغاز می گردد.
4ـ امتحانات تجدیدی در روزهای سه شنبه و چهارشنبه 29 و 30 مرداد ماه مطابق با 12 و 13 شوال خواهد بود.

نشست مشورتی مدیران مدارس دینی اهل سنت استان با دعای شیخ الإسلام مولانا عبدالحمید به کار خود پایان داد.

هیچ نظری موجود نیست: